Чоколада (настала од наватал речи „czoko-latl“ - „какаово пиће“) је посластичарски производ који се прави од какаоа, масти, заслађивача и других додатака. Најчешће се производи у облику таблица. У неким државама, посебно у Мексику, доста се користи чоколада у облику пића на води или некој другој течности.

Чоколада има високу енергетску бредност - 100 грама чоколаде садржи 2.100-2.500 kJ (500-600 калорија).

Какао, главни састојак чоколаде, потиче из тропских низија Јужној Америци, а гаји се последња 3 миленијума у Централној Америци и Мексику. Први запис о његовој употреби потиче из око 1100. године п. н. е. Археолози су новембра 2007. нашли доказе о гајењу какаоа у месту Пуерто Ескондидо у Хондурасу, које потичу из периода 1100—1400. године п. н. е.[1]. Мезоамеричке цивилизације, укључујући Маје и Астеке, спремале су чоколадна пића под именом xocolātl (језик наватл), што значи „горка вода“. Овом пићу су додавали ароме ваниле и чили папричица. Какао и чоколада су сматрани за луксузне и скупе производе у Средњој Америци у доба пре доласка Европљана. По старој мексичкој легенди, чоколада је била пиће богова у рају, а семе дрвета какаоа су богови дали људима као благослов. Астеци су у знак захвалности сваке године приносили људску жртву, а последњи оброк жртвованог био је какао.

У 18. веку, механички млинови за млевење какаоа су омогућили производњу чврсте чоколаде.[2]

  • 1525. Ернан Кортес је шпанском краљу донео какао зрна, која су потом у шпанским манастирима узгајана у строгој тајности. Чоколадно пиће је постала омиљена посластица на двору.
  • 1606. Антонио Карлети, италијански трговац, успео је да дође до семена какаоа које је тајно пренео у Европу.
  • 1657. у Лондону је отворена прва продавница чоколаде.
  • 1660. Марија Антоанета, аустријска принцеза, ћерка Филипа IV, удала се за Луја XVI и са собом довела на француски двор посебног слугу за спремање чоколаде.
  • 1692. Луј XIV је увео порез на какао зрно.
  • 1750. чоколада је стигла у Швајцарску, захваљујући италијанским произвођачима чоколаде и трговцима.
  • 1765. у Сједињеним Америчким Државама, у месту Дорчестер, почела производња чоколаде.
  • 1778. у Аустрији је настала „Захер торта“, први колач од чоколаде који се и данас користи.
  • 1815. у Холандији је основана фабрика „Ван Хоутен“, у којој је касније први пут пронађен начин за екстракцију какао-бутера и обраду какао-праха у облику у којем се и данас користи.
  • 1830. у Швајцарској чоколада је по први пут помешана са лешником.
  • 1831. у Енглеској, фабрика „Кадбери“ је почела са производњом